Influencia de la temperatura ambiental y contaminación en la transmisión del SARS-COV-2

La transmisión del SARS-CoV-2 es un problema de Salud Pública de máxima importancia que está influido por diversos factores. Recientemente se ha planteado la hipótesis de que esta transmisión puede reducirse durante el verano debido a la temperatura cálida. Por otro lado, se está estudiando la posible relación entre el elevado número de contagios de…

Repercusiones del confinamiento por COVID-19 en pacientes crónicos de Andalucía

Objetivo Conocer las repercusiones del confinamiento por la pandemia de COVID-19 en los autocuidados de personas con enfermedades crónicas y en su salud percibida, e identificar factores para el manejo y la gestión de su enfermedad en situaciones de emergencia. Método Estudio cualitativo realizado en marzo-abril de 2020, durante el confinamiento por la pandemia de…

What makes one feel eustress or distress in quarantine? An analysis from conservation of resources (COR) theory

Objective Health quarantines produce serious deterioration in psychological health, which becomes more affected the longer the quarantine lasts. According to the Conservation of Resources theory from Hobfoll (1989, American Psychologist, 44, 513), those people who have a good supply of resources will be able to cope better with the adversities and will show less distress. The…

Worry, risk perception, and controllability predict intentions towards COVID-19 preventive behaviors

The ongoing pandemic of COVID-19 has already had serious worldwide health, socio-economic, political, and educational consequences. In the present study, we investigated what factors can motivate young adults to comply with the recommended preventive measures against coronavirus infection. Even though young people are less likely to suffer severe medical consequences from the virus, they can…

Plant foods, dietary fibre and risk of ischaemic heart disease in the European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC) cohort

Background Epidemiological evidence indicates that diets rich in plant foods are associated with a lower risk of ischaemic heart disease (IHD), but there is sparse information on fruit and vegetable subtypes and sources of dietary fibre. This study examined the associations of major plant foods, their subtypes and dietary fibre with risk of IHD in…

Fichas para la codificación de Procedimientos Médico-Quirúrgicos

La nueva clasificación CIE-10-ES, para codificación de procedimientos, supone una ruptura total con la anterior clasificación, traducida no ya en el importante aumento del número de nuevos códigos (de tres mil ochocientos pasamos a casi setenta y dos mil), sino en su nueva estructura (alfanuméricos con siete caracteres) y organización. La CIE-10-ES, se construye mediante…

Serum levels of non-persistent environmental pollutants and risk of incident hypertension in a sub-cohort from the EPIC study

Background The prevalence of arterial hypertension (AHT), a well-known risk factor for cardiovascular disease, has considerably increased over last decades. Non-persistent environmental pollutants (npEPs) are a group of ubiquitous chemicals, widely used in consumer products such as food packaging and cosmetics, which have been identified as endocrine disrupting chemicals and obesogens. The aim of this…

Social determinants of health and COVID-19 infection in Brazil: an analysis of the pandemic

Objetivo: Analizar la influencia de factores socioeconómicos, demográficos, epidemiológicos y estructura del sistema de salud en la evolución del COVID-19 en Brasil. Métodos: Estudio ecológico con variables extraídas de bancos de datos, teniendo la incidencia y mortalidad por COVID-19 hasta 23 de agosto de 2020, en estados brasileños, como variables respuesta. Las relaciones han estimadas…